Jobba på distans vs. Jobba på kontoret - Vad säger forskningen?

Agent Smith
February 24, 2023

“Work isn’t somewhere you go, it’s something you do. We give our people the freedom to work where they work best, wherever that may be.”-Spotify


Det är snart vår 2023 och den värsta stormen efter covid-19 känns länge sedan. Tyvärr övergick pandemin sömlöst in i en lågkonjunktur som vi ännu inte fullt ut sett sviterna av än, men som garanterat också kommer rita om kartan för hur vi kommer jobba framöver. På de allra flesta arbetsplatser har man återgått till ett någorlunda normaltillstånd, men under de två åren som pandemin satte nya ramar för hur man arbetar har en hel del utav oss fått nya vanor för var och hur man utför sitt dagliga arbete – på kontoret, hemifrån eller någon sorts mixad hybrid.

Vi kan alla skriva under på att det är skönt att slippa bilköer, inställda bussar och det oändliga pendlande till och från jobbet som på årsbasis slukar oceaner av vår värdefulla tid som vi hade kunnat spendera på bättre saker. Men var är man egentligen mest effektiv?

På Spotifys hemsida kan man läsa “Work isn’t somewhere you go, it’s something you do We give our people the freedom to work where they work best, wherever that may be.”

Sedan februari 2021 har musiktjänsten låtit 6500 av sina anställda arbeta på distans, var de än vill, enligt en modell de kallar ”Work from anywhere”. Policyn tillåter ett fritt distansarbete och låter den anställde avgöra hur ofta de vill jobba på plats från kontoret och var i världen de vill arbeta – så länge Spotify har en verksamhet där.

Enligt Spotify har den nya policyn lett till en lägre personalomsättning och större bredd bland de anställda. Policyn har funnits på företaget lite löst sen innan covid-19, men implementerades fullt ut under pandemin när distansarbete blev en ny norm.

En studie gjord av Johns Hopkins University (JHU) undersökte sambanden mellan sociala interaktioner och produktivitet under distansarbete. I studien som genomfördes av universitetet deltog 9 000 personer och resultatet pekade solklart på att de anställda som kommunicerade med varandra öga mot öga var mer effektiva, produktiva och bättre på att lösa problem än de som bara kommunicerade via e-post. Enligt den studien är man alltså mer produktiv när man jobbar på plats från kontoret. Men alla studier är såklart inte eniga.

I en annan studie från Harvard Business Review (HBR) från april 2021, som baserades på data från mer än 16 000 anställda världen över, kom man fram till  att de som arbetade helt eller delvis hemifrån under pandemin rapporterade högre nivåer av produktivitet jämfört med de som arbetade på kontoret.
Ungefär samma resultat visade en annan studie från Stanford University från januari 2021, som baserades på data från mer än 500 företag i USA. Även den studien fann att de som arbetade hemifrån under pandemin rapporterade högre nivåer av produktivitet, men också en högre nivå av jobbtillfredsställelse och lägre nivåer av stress jämfört med de som arbetade på kontoret. Så vilken väg ska man då gå?


Bemanningsföretaget Poolia har gjort en egen undersökning och listat 3 fördelar, kontra 3 nackdelar med att jobba på distans.

Fördelar

1: Spara tid och undvik stress: Du som anställd behöver inte pendla och slösa tid på att transportera dig till jobbet. För barnfamiljen ligger ofta ligger förskola och skola nära hemmet. Det gör att man slipper den stress som kan uppstå vid hämtning och lämning.

2: Lojaliteten till arbetsgivaren ökar: Anställda uppskattar företag som ger dom tillit att disponera sin egen tid.

3: Bra ekonomiskt: Du slipper åka bil, buss, tåg eller färja till jobbet. Du kan dessutom äta lunchen hemma istället för ute på restaurang vilket sparar en hel del pengar.

Nackdelar

1: Det kan vara svårt att skilja mellan jobbet och hemmet när du sitter i samma lokaler hela dagarna. Det är även lätt att sätta på datorn även på kvällen vilket gör att linjerna mellan arbete och fritid suddas ut.

2: Disciplin: Det är lätt att sätta på TV eller ta hand om tvätten samtidigt som man arbetar. Detta kan påverka produktiviteten negativt.

3: Socialt: Om du arbetar hemifrån tillfredsställs inte ditt sociala behov på samma sätt som om du skulle träffa kollegorna på kontoret.

Det är lätt att konstatera att det både finns fördelar och nackdelar med distansarbete, men man måste också väga in att kulturer kan skilja sig markant från arbetsplats till arbetsplats också. Och sen finns det ju såklart vissa branscher som lämpar sig bättre än andra för distansarbete. Därför kan man inte bara stirra sig blind på studieresultat och tro att man kan välja en viss arbetsmodell och tänka att man ska uppnå ett förhöjt resultat bara för att en eller flera studier pekar på detta. I slutändan handlar allt om att hitta en modell som passar just dig och ditt företag. Man får helt enkelt pröva sig fram och inte vara rädd för att bryta nya mark. De som går längst fram i ledet tar såklart den största risken, men har också allra mest att vinna. Med lite sunt förnuft kommer man såklart ännu längre. Så med det sagt, hur vill du jobba framöver? Det återstår väl helt enkelt att se.